Благовец (или Благовещение) е един от най-светлите и съкровени празници – денят, в който бъдещата майка научава благата вест, че носи в себе си живот, че плод сърцето ѝ тупти още едно сърчице, че нейната свещена мисия започва…

Народните поверия гласят, че на този ден започва пролетта и всичко живо се пробужда, а в гората излизат всички животинки, включително и самодивите, и влечугите. Раните на този ден болят по-малко и зарастват по-бързо, затова пробивали ушите на момичетата. Според времето на този ден се гадаело и каква ще е годината, а мислите и делата ни трябва да бъдат благи. В джоба си трябва да имаш паричка, защото не бива да са ти празни джобовете, когато те закука кукувицата.

На този ден на трапезата се слага всичко, е зелено. Това е първата пролетна трапеза, а изразът „Да се хванем за зелено“ се свързва именно с този ритуал.

Сега е периодът на най-свежите и пречистващи зеленчуци – зеленолистните. В период на пости и прочистване на тялото, ума и душата, те са най-подходящото ястие за нашето меню.

С какво са полезни зеленолистните?

Те са богати на хлорофил, ензими и аминокиселини в лесно усвоима форма. Съдържат и фибри, които спомагат червата да се пречистят от натрупаните през Зимата шлаки. Богати са на витамини и минерали. Имат подмладяващо и освежаващо действие.

За много хора те не са най-вкусната храна, обаче. Много рядко ми се е случвало някой да каже, че спанакът да речем, му е любимата храна. Но има и начини да ги поднесем и приготвим, така че да ни се усладят.

Преди това, нека видим…

Кои са те?

Почти всичко, което е зелено, може да се яде. Най-популярни са: зелената салата, маруля, спанак, коприва, рукола, айсберг и други подобни. Но в царството на зеленолистните добро място намират и не толкова популярните – тученица, кейл, самардала и левурда. Говорейки за зелено, не можем да пропуснем лапада, кисèла, листата на морковите, листата на цвеклото, пресния лук и чесън, кресон, босилек, магданоз, копър, джоджен и много други, които може би пропускам. Бих добавила с нескрито предпочитание и пониците от слънчоглед, царевица, цвекло, кресон, рукола и др.

В голяма част от случаите консумираме тези зеленчуци  в различни супи и други рецепти, изискващи термична преработка (в баници, с ориз и т.н.), която може би ги прави по-вкусни, но не и по-полезни. Най-здравословният начин да ги консумираме обаче, е в суров вид. Под формата на салата, овкусена с дресинг, в песто или в „зелено смути“ – това е най-добрият вариант да запазим полезните им свойства и да им придадем приятен вкус. Опитайте – дори и копривата не „жули“, когато е добре измита с гореща вода и нарязана с малко сол.

Пожелавам на всички една свежа и пробуждаща пролет, а на всички бъдещи майки – любов и надежда в сърцата!

Елена Терзиева

Нутриционист

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
  • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
  • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 26 МАРТ 2017
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 27 МАРТ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.