(Снимка: ЩракЛина)

Още древните култури (Египет, Гърция, Китай и др.) са имали програма за поведение на бременната жена. В основата на тази програма е стояло разбирането, че възпитанието на детето започва още от момента на зачеването. На бременната жена се е препоръчвало да живее в синхрон с природата, да наблюдава изгрева, да слуша хубава музика, да рисува и твори. Считало се е, че така ще се роди велик творец – композитор или художник. И това не е само поверие. Към днешна дата има проведени редица изследвания, доказващи, че всичко, което се случва на бъдещата майка през бременността, се запаметява от бебето на ниво клетъчна памет.

Съвременните психолози считат, че това е най-добрият начин да се справим с проблемите на последните години – хиперактивност, аутизъм и др. Например, използван е подобен метод за коригиране на заекване – чрез възпроизвеждане на шумове от утробата, тупкащо сърце и подобни. Когато има някакво заболяване се разпитва каква е била бременността на майката, за да се създадат подобни условия и така човекът се чувства сигурен и обичан. При моите консултации, особено за деца, аз също използвам въпросници, при които се разглежда цялата бременност, освен във физически и в психо-емоционален план. Това е много важно, за да се установи, каква е причината за проблемите на детето.

Бебето има реални спомени от вътреутробния живот. Освен психо-емоцианлно, то запаметява и всичко, до което физическите му сетива имат достъп. В утробата е много шумно, то чува освен гласа на майка си и баща си, шумове от работата на майчините си органи и различни звуци и шумове от външния свят, запаметява често използвани думи. Осен това в утробата не е и напълно тъмно. Колкото повече напредва бременността, толкова по-тънка става маточната стена и бебето вижда като в сумрак, различава ден и нощ, разграничава сенки. Вкусовите усещания също се развиват и чрез амниотичната течност, която поглъща, бебето запаметява вкусовете на бъдещите гозби на мама. Установено е, че ако бременната майка консумира повече зеленчуци, по-лесно ще бъде захранено бебето със зеленчукови пюрета в бъдеще. Мога да потвърдя това с моята дъщеря, която още от първото захранване предпочиташе зеленчуковите пред плодовите пюрета, както и аз консумирах през бременността значително повече салати, отколкото сладки храни. Тя и до ден днешен не обича сладко.

Най-много елементи от външния свят бебето възприема чрез слуха си. Затова е изключително важно да му се говори, а още по-добре, ако се обръщаме към него по име. Така то не само разпознава името си по-лесно, но и свиква с гласа на мама. Малко е странно да си говориш на корема и много жени предпочитат да ги говорят наум, но така бебето не получава пълно възприятие за нещата. Освен това, мога да споделя, че говоренето и споделянето е доста разтоварващо. Установено е, че майките, които са споделяли проблемите си с бебето по времена бременността, раждат по-борбени деца, които търсят винаги решение на ситуацията. Особено, ако накрая споделим и как ще решим проблема.

Също толкова важно е бъдещият татко да говори на бебето. Така то се запознава и с двамата си родители, усеща любовта им още преди да се е появило на бял свят. Най-милите моменти от моите бременности са, когато двамата с мъжа ми пеем на бебето, кой както може…. Не е важно дали пеете фалшиво или сте на нивото на тримата тенори… За вашето дете най-хубавата песен е тази, която извира от сърцето на мама и татко…

И най-важното е да се наслаждаваме на бременността, да очакваме бебето с любов и търпение, да мислим за него като едно прекрасно същество, което ще озари нашия живот. Всичко това то ще запамети и тогава ни очакват едни хармонични и изпълнени с чиста обич взаимоотношения…

Едни от най-практичните неща по темата научих от „Училище за бременни МАМИ“ в гр. Бургас, който посещавам и в момента за втори път. Препоръчвам на всички бъдещи родите да посетят подобни курсове, в малки групи, които предлагат индивидуално отношение, за да бъдат напълно подготвени да посрещнат своето бебе.

А как да се храним по време на бременността, за да бъдат децата ни здрави, съм споделила на моя сайт в публикацията ХРАНЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ.

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
Предишна статияМЕРКУРИЙ В БЛИЗНАЦИ ОТ 7 ЮНИ – СИЛЕН ПЕРИОД В КОМУНИКАЦИЯТА НИ!
Следваща статияЗА КАКВО ДА СЕ ПОДГОТВИМ ОТ 5 ЮНИ? ВЕНЕРА В ТЕЛЕЦ!
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.