Девет любопитни факта за човешкия мозък

0
1185
мозък

През цялата история на човечеството, хората са пренебрегвали познанието за човешкия мозък и не са го изучавали. Всеки един в миналото – от древните египтяни до Аристотел – е омаловажавал ролята на мистериозното вещество.

Прочутият анатом Гален е гледал на мозъка като на командир на движението и речта, но дори той е пренебрегвал сивата материя, считайки че мисловната работа се върши от пълните с течност  вентрикули във вътрешността на мозъка.

Всъщност хората познават само една малка част от всичко, което тялото ни е способно да прави, а мозъкът е вероятно на голямата загадка. Мозъкът обаче е онази част от човешкото тяло, която отговаря за всички нива на прогреса в областта на технологиите и откритията. И за разлика от онова, което се смята за него, мозъкът става по-интелигентен всеки ден и се учи на нови неща.

Тези 9 любопитни факта за човешкия мозък определено ще накарат всички да оценяват повече онова, което имат в собствените си глави. Ето  кои са те.

1. Консуматор на енергия

Общото тегло на мозъка представлява само 3 % от цялото тяло. Въпреки това, той използва повече от 20% от енергията на тялото. Цялата тази енергия се използва за съхранение на клетките, за тяхната работа, и за разрастването им. Друга част от тази енергия отива за насочване на електрически импулси в тялото, за да се създаде по-добра схема на работа на тялото. Когато става дума за мозъка, размерът не е от значение по отношение на ефективността.

2. Над 100 милиарда неврони

Огромният брой неврони в мозъка (над 100 милиарда) е нещо наистина впечатляващо. Всеки човек има 16 пъти повече неврони от броя на хората на нашата планета. Всеки неврон е свързан с повече от 10 хиляди други неврони в мозъка и така се образува една наистина огромна мрежа от връзки. Благодарение на тези връзки, хората са в състояние да запазват спомените си, да развиват личностни черти, както и да получават нови и блестящи идеи.

3. Неокортекс –  75% от мозъка

Човекът е най-адаптивното същество на планета заради еволюцията на човешкия мозък, особено в частта, наречена неокортекс. Хората имат най-голям неокортекс от всички други живи същества на тази планета и вероятно това е причината, поради която хората са толкова коренно различни от тях. Функциите на неокортекса са улеснили превръщането на хората в еволюирал вид.

4. Използваме повече от 10% от мозъка си

Един добре познат мит гласи, че хората използват само десет на сто от мозъците си. На практика това не е вярно. Хората използват повече от 10% от капацитета на мозъка си. Начинът на функциониране на мозъка продължава да бъде загадка, но няма солидни доказателства в подкрепа на този мит за 10-те процента. Ако хората използваха само 10%, това щеше да е един недостатък и ние нямаше да можем да се развиваме и правим технически открития.

5. Невроните се умножават по време на бременност

Никой не знае защо това се случва, но бременните дами имат по-добър темп на растеж на неврони. При тях броя на невроните се увеличава с 200 000 броя всяка минута. Това е голям брой. Учените все още не са постигнали обяснение за причината за този факт.

6. Вода в мозъка

В клетките на човешкия мозък има внушително количество вода. Приблизително 85% от мозъка е вода. Когато хората са обезводнени, те може да изпитат чувството на замаяност. Това е така, защото мозъкът не получава водата, от която се нуждае. Ето защо се препоръчва да се пие много вода.

7. Мозъкът изпомпва много кръв

Мозъкът помпи повече от двадесет на сто от притока на кръв. Това означава, че всеки мозък е способен да изпомпва по 750 мл кръв всяка една минута. Това е страхотно, тъй като мозъкът се нуждае от всички хранителни вещества и кислород, които се съдържат в кръвта. Мозъкът се нуждае от свеж кислород, за да функционира правилно.

8. По-бърз от компютър

Мнозина вярват, че мозъкът не може да се конкурира с един компютър. Това е напълно погрешно, тъй като мозъкът може да обработва над 10 до 16-то число на всеки тип операции на секунда. Така че мозъкът има огромен потенциал. При обработка на сурови данни, мозъкът е по-бърз от един компютър. Поради тази причина, мозъкът решава различни проблеми, а и нека не забравяме, че човешкият ум е създал компютъра, а не обратното.

9. Мозъкът и електрическата крушка

Знаехте ли, че с помощта на енергията, създадена от електрическите импулси на мозъка, той е в състояние да запали крушка. Това е много показателно и ще ви помогне да осъзнаете колко мощен е реално мозъкът. Електрическите импулси в мозъка са от помощ, когато става въпрос за мислене или някакво действие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.