ЕКАДАШИ ПРЕЗ 2018 – КОГА СЕ ПАДАТ ДНИТЕ ЗА ИЗЧИСТВАНЕ

0
24881

Знаете ли какво са дните Екадаши? Това са определени дни от Лунния цикъл, които имат въздействие върху тялото, ума и душата. По-долу споделяме кога се падат тези дни през 2018г. и по-конкретно с какво ни е полезен всеки един от тях.

Екадаши от санскрит означава „Единадесет“ („Ека“- един, „даши“- десет). Това е единадесетият лунен ден (Тит) между Новолуние и Пълна Луна и е важен ден в традицията на индуизма. Екадаши се считат за дни на самоочистването, изкуплението и духовния прогрес. Пречистване на тялото, ума и душата.

В индуизма и джайнизма Екадаши се смята за духовен ден и обикновено се спазва частичен пост. Могат да се консумират само плодове и зеленчуци. Този период на въздържание започва от изгрева на слънцето в деня на Екадаши до залез слънце на следващия ден.

Строго е забранено да се приема всякакъв вид зърно. Въпреки това, бременните жени и хората, които имат здравословни проблеми са освободени от това правило и могат да консумират лека храна, включително мляко и плодове.

По-строгите правила на индуизма гласят, че всеки, който е на възраст между осем и осемдесет години, трябва да спазва строг пост, включително да спре приема на вода.

В деня преди Екадаши се препоръчва подготовка. Успокойте ума и тялото! Не преяждайте! Зеленчуци, плодове и овесена каша са препоръчителни. Не приемайте животинска храна! След залез слънце не се консумира нищо. В деня Екадаши в стомаха не трябва да има останали храни.
На самия ден, ако сте решили  да спазвате пълен пост (без вода), не трябва да се приемат никакви зърнени продукти. Но ако пък решите да приемате вода, можете да си позволите малко мляко или плодове.

Важно е да се знае, че постът не е само гладуване, а и въздържание от негативни мисли и чувства като гняв, злоба, раздразнение. Хубаво е да се медитира. Могат да се извършват процедури за прочистване.

Времето на всеки Екадаши е според позицията на Луната. Твърди се, че всеки ден в Екадаши има конкретни ползи и благословии, които се постигат чрез изпълнението на конкретни дейности.

Ето ги и предстоящите екадаши дни за България за 2018г.

12 Януари Петък Shattila Ekadashi
27 Януари Събота Jaya Ekadashi
28 Януари Неделя Vaishnava Jaya Ekadashi
11 Февруари Неделя Vijaya Ekadashi
26 Февруари Понеделник Amalaki Ekadashi
13 Март Вторник Papmochani Ekadashi
27 Март Вторник Kamada Ekadashi
11 Април Сряда Varuthini Ekadashi
25 Април Сряда Mohini Ekadashi
26 Април Четвъртък Gauna Mohini Ekadashi

Vaishnava Mohini Ekadashi

11 Май Петък Apara Ekadashi
25 Май Петък Padmini Ekadashi
10 Юни Неделя Parama Ekadashi
23 Юни Събота Nirjala Ekadashi
09 Юли Понеделник Yogini Ekadashi
23 Юли Понеделник Devshayani Ekadashi
07 Август Вторник Kamika Ekadashi
08 Август Сряда Vaishnava Kamika Ekadashi
21 Август Вторник Shravana Putrada Ekadashi
22 Август Сряда Vaishnava Shravana Putrada Ekadashi
05 Септември Сряда Aja Ekadashi
06 Септември Четвъртък Gauna Aja Ekadashi
Vaishnava Aja Ekadashi
20 Септември Четвъртък Parsva Ekadashi
05 Октомври Петък Indira Ekadashi
20 Октомври Събота Papankusha Ekadashi
03 Ноември Събота Rama Ekadashi
19 Ноември Понеделник Devutthana Ekadashi
03 Декември Понеделник Utpanna Ekadashi
18 Декември Вторник Mokshada Ekadashi

Ето подробно описание на дните до март 2018г.:

12 Януари – Shattila Ekadashi (започва на 12.01 от 07:55ч. и приключва на 13.01 до 09:47ч.)*

Сусамните семена имат голямо значение за този ден и се използват по 6 различни начина. На този ден се извършват къпане с вода и сусамово семе, правене на ястия със сусамово семе и много други. Казват, че те са от голямо значение в индуистката религия и са свещени. Ето няколко предложения как да използвате семената:

  1. Накисване на сусам във вода и къпане или измиване с нея
  2. Питейна вода със сусамово семе, накиснато в нея
  3. Можете да дарите сусамови семена.
  4. Направете сладкиши и ястия със сусамени семена!

Широко се вярва, че даряването на сусамени семена в този ден помага да премахнете лошите дела.

27 Януари – Jaya Ekadashi (започва на 27.01 от 13:38ч. и приключва на 28.01 до 15:36ч.)*

Този ден е свързан с цветята, водата, яркочервения цвят, ориза и други ароматизирани неща. Спазвайки пост на този ден се защитавате от невидими сили и енергии. Хубаво е да се палят ароматни пръчици.

11 Февруари – Vijaya Ekadashi (започва на 11.02 от 07:28ч и приключва на 12.02 до 09:33ч)*

Този ден е религиозно важен според индуизма. Смята се, че всеки, който пости, следвайки правилните ритуали в тази благоприятна дата, придобива всички успехи и просперитет.

Яжте чиста вегетарианска храна преди поста и спазвайте въздържане от сексуални отношения. Това спомага да преодолеете всички пречки в живота.

26 Февруари –  Amalaki Ekadashi (започва на 26.02 от 07:06ч. и приключва на 27.02 до 09:19ч.)*

Амла! Амла е описана като най-добрата съставка в индуизма, а в аюрведа е добре позната като естествен антиоксидант. Прахът от амла има най-високо съдържание на витамин С в природата. На този ден може да си направите паста от Амла, консумирането ѝ (особено на този ден) се счита за много полезно!

13 Март – Papmochani Ekadashi (започва на 13.03 от 06:41ч. и приключва на 14.03 до 09:033ч)*

Силен ден за унищожаване на всички грехове и лоши дела. На този ден не трябва да се лъже и да се критикува. Човек се отървава от много тежки грехове, включително извършено насилие, кражба, пиянство, аборт на плода и много други.

След изгрев слънце на екадаши, вземете душ и започнете гладуване. В този ден се препоръчва да дарите на просяци и нуждаещи се хора и да ги нахраните.

Признато е, че постът в този ден ще унищожи вашите грехове с мир и просперитет, идващи в живота ви.

27 Март – Kamada Ekadashi (започва на 27.03 от 07:16ч. и приключва на 28.03 до 09:47ч.)*

Ден, в който всички желания се изпълняват и греховете се унищожават. Един ден преди този Екадаши пост, т.е. на 26-ти Март, трябва да се консумират ечемик, пшеница и боб мунг.

Да правиш дарения през този ден е препоръчително.

* 24-часово местно време за София, България.

И така… Екадаши, с всичките му предимства, трябва да се разбира като ден на пост, молитва, прошка и пречистване. Тези, които постят в този ден, се счита, че ще бъдат благословени с мир, просперитет и щастие, че ще се отърват от лошите планетарни влияния и „изгарят“ лошата карма!

Бъдете осъзнати, щастливи и балансирани!

Теодора Дичева, Бахов Терапевт

За контакт: tdicheva@gmail.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.