Конвенционалните плодове и зеленчуци, които си купуваме от магазина, могат да са покрити както с пестициди, така и с фекалии, бактерии и паразити. Всеки един от нас си измива плодовете и зеленчуците, преди да ги консумира. Някои дори ги изтъркват със специални четки за целта. Това може да свърши работа при тези от тях, които са с кръгла или по-гладка форма като нектарини, домати и др. На тези, на които можем да премахнем обвивката, като ябълки и краставици, по-добре да консумираме белени, ако са закупени от магазина.

Но има и плодове и зеленчуци, които много трудно могат да се почистят добре, поради малкия си размер (ягоди, череши, малини) или поради наличието на повече гънки (зеленолистни зеленчуци, бороколи, карфиол). Ето защо за тях най-добрият начин е да ги накисваме.

В какво да накисваме плодовете и зеленчуците?

Разбира се, накисването само във вода ще има някакъв ефект. Изследвано е, че дори и хубавото измиване под течаща вода премахва до 85% от патогените и пестицидите, но ако накиснем по правилния начин плодовете и зеленчуците, можем да премахнем до 98% от замърсяванията.

Разтворът за накисване приготвяме, като в голяма купа или в запушена мивка напълним вода. Необходимо е предварително да измерим колко чаши с вода събира съдът ни. Добавяме оцет в съотношение 1 ч.л. натурален оцет на 1 ч.ч. вода. Може да се използва и колоидно сребро, лимонов сок или суроватка.

Солта също е естествен дезинфектант и аз лично добавям и по една лъжица морска или хималайска сол на чаша вода от разтвора, срещу паразити и пестициди.

Предупреждение

Част от полезните вещества в плодовете и зеленчуците са водоразтворими (минерали, витамини от групата В, витамин С и антиоксиданти), затова частично и те могат да останат в течността. Ето защо е препоръчително да не се накисват за прекалено дълго – 1-2 минути, ако са по-гладки или 10-тина минути за зеленолистните и другите нагънати зеленчуци и плодове.

Практичен съвет

Можете да накиснете и цялото количество плодове и зеленчуци предварително, а после да съхранявате в хладилник онази част от тях, която няма да консумирате веднага (не важи за ягодите само, тъй като се развалят).

Всички препоръки по-горе не важат за домашно и екологично отгледаните плодове и зеленчуци, затова и най-подходящи за нашата трапеза си остават тези, от градината на баба или нашата собствена градина.

Наслаждавайте се на даровете на природата в настъпващия пролетно-летен сезон и бъдете здрави, приятели!

*В публикацията съм предоставила достъп до Колоидното сребро, което ползвам за моето семейство и препоръчвам. Линкът води към официалния сайт на Корал Клуб за България, където след регистрация получавате 20% отстъпка от цената не само на Колоидното сребро Силвър Макс, но и на всички останали продукти.

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
  • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
  • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияМАРС В БЛИЗНАЦИ – ДЕЙСТВИЕ НА НЯКОЛКО ФРОНТА!
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 3 МАЙ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.