За да бъде едно ястие здравословно, дори и да е най-баналното като състав, има определени тънкости при приготвянето, които спомагат, за да се запазят ценните вещества в храната.

Една тривиална рецепта от ориз със лук може да бъде изпълнена така че да бъде изключително богата, балансирана и пълноценна. Например, относно незаменимите аминокиселини – в кафевия ориз има всички от тях, като единствено лизинът е в по-малки количества. За да си го осигурим, добавяме в ястието куркума, която съдържа лизин. За да имаме наситени и ненаситени мастни киселини, в рецептата има както краве масло гхи (наситени), така и маслини (моно-ненаситени). А кафевият ориз  сам по себе си съдържа, освен протеини, също така и фибри, калций, магнезий, желязо, цинк и вит. В6.

Лукът има способността да намалява холестерола, да инхибира развитието на туморните клетки и да спомага лечението на диабет. Помага при високо кръвно и като превенция на сърдечен удар. Има противовъзпалителни, антисептични, антибактериални  и антигъбични свойства.

Морковите са добър източник на антиоксиданти и бета-каротен – прекурсор на вит. А.

Всичко подправки са видове билки, така че можете да ги използвате на вкус и според предпочитанията си.

Ето как да приготвим това здравословно ястие:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 • 1 ч. ч. кафяв ориз
 • 1 глава лук
 • 1 морков
 • 50 гр. натурални маслини
 • Пречистено краве „Гхи“
 • Куркума
 • Черен пипер
 • Хималайска или морска сол
 • Други любими подправки
 • Домати (по желание) – анти-оксидант

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме ориза предварително за около 8-12 часа. Това е необходимо, за да се премахнат ензимните енхибитори и да се подобри усвояването на ценните вещества в ориза. Препоръчително е да използвате био ориз, тъй като това е една от най-често генно модифицираните култури и така се намалява рискът да попаднем на ГМО ориз.

Накълцваме на ситно лука и почистените моркови и задушаваме в малко масло гхи. Това е пречистено краве масло, което търпи термична преработка, без да загуби ценните си свойства. Внимаваме да не загорим лука. Добавяме ориза, заедно с 4 ½ чаши вода. Добре е да се използва ниско минерализирана или пречистена вода, тъй като тази от чешмата съдържа тежки метали. След като заври, добавяме подправките и солта.

Кафевият ориз се вари значително по-бавно от белия и често моите клиенти ми споделят, че не увира. Истината е, че трябва да се сложи повече вода и да се вари поне час. Ако междувременно си дръпне водата и все още не е готов, може да се долее още. Имайте предвид, че кафевият ориз никога няма да се разкашка, както белия, тъй като обвивката му го държи цял. Само се разпуква и омеква.

Когато ястието е готово, сваляме от котлона и добавяме накълцаните на древно (обезкостени предварително) маслини. Слагаме ги накрая, за да могат мазнините в тях да се съхранят непроменени.

Не забравяйте да сервирате ястието в красив и апетитен вид, защото това е също от значение за неговото правилно усвояване и за удоволствието , с което ще бъде изконсумирано. Подходящо е да се съчетае със свежа зелена салата, съдържаща ензими и залята със шарлан или ленено олио, като източник на поли-ненаситени мастни киселини.

Поднесете и хапнете с любов!

За повече здравословни рецепти, посетете моя уеб-сайт: www.elenaterzieva.com

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

 • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
 • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
 • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
 • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 20 ЮНИ 2017 ГОДИНА
Следваща статияЗОДИЯ РАК – РАНИМИ, ОБИДЧИВИ И ОТДАДЕНИ НА ДОМА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.