Нещата започват с горещ и силен сблъсък и двете се вплитат една в друга. Но през годините, двете повърхности изстиват,орбитите се разделят и различията между двете стават забележими. И въпреки, че с годините хората са посетили едната си Луна, те винаги са искали да отидат и на друго място.

В такава ситуация е нормално да им се прииска да има и втора Луна. Една по-малка Луна, но по-надалеко. Такава, която преминава наблизо постоянно и повечето планети дори не я усещат.

Точно това се е случило на нашата планета Земя.

NASA твърди, че астероид 2016 HO3,  който научихме първо от писателя Джордж Дворски от Гизмодо, понястоящем е затанцувала „малък танц“ с планетата Земя.

Орбитата на този астероид е непостоянна, поради което тя се придвижва на разстояние между 38 и 100 пъти по-голямо от това между Луната и Земята и подскача нагоре-надолу спрямо равнината на Земната орбита.
NASA твърди, че е по-голяма от 36,5 метра, но не е повече от 91 метра, най-вероятно обикаля нашия свят от около век и ще продължи да го прави през следващите векове наред.

Изследователите забелязали за първи път 2016 HO3 на 27.04.2016г. с телескопа за наблюдение на астероидите Pan-STARRS 1 на Хаваите. Този телескоп е поставен от солидно звучащия „Координационен офис за Планетарна Защита“, който проследява наближаващи Земята обекти.

Вижте видео от NASA, което показва как Луната обикаля Земята:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.