Начало ЗДРАВЕ ИМАТ ЛИ НУЖДА ДЕЦАТА ОТ МАЗНИНИ?

ИМАТ ЛИ НУЖДА ДЕЦАТА ОТ МАЗНИНИ?

2559
0

Наскоро излезе проучване на Световната Здравна Организация, според което българските деца са на 5-то място по затлъстяване в Европа. В същото проучване се казва, че „се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.“

Много родители, които се обръщат към мен заради различни проблеми на децата си: от запек и алергии, до хиперактивност и гризане на ноктите, с гордост споделят, че не дават мазнини на децата си. Обикновено проблемът се решава, когато коригираме баланса на мазнините в менюто на децата.

И така.. Трябват ли им на децата мазнини?

Определено – да! Въпросът е обаче: какви мазнини?! В публикацията си: Мазнините – полезни или вредни?, изясних, че има различни видове мазнини и сред тях има и полезни, и вредни. Вредните мазнини са изкуствените, синтетични мазнини, рафинираните масла и термично преработените масла.

Наситените мазнини с естествен произход (краве масло, свинска мас, кокосово масло и др.) са полезни, но в минимални количества. Проблемът на детското хранене е, че те преобладават в сравнение с ненаситените мастни киселини (от студено-пресовани масла, сурови семена и ядки, авокадо, рибено масло и др.) и фосфолипиди (лецитин).

Затова според мен, в горното проучване на СЗО е по-правилно да се уточни, че става въпрос за „висока консумация на вредни и наситени мазнини“.

Каква е ролята на мазнините за децата?

Около 50% от хранителните вещества в майчината кърма са мазнини и това е така, защото детският мозък продължава своето развитие от утробата и след раждането, чак до 2 годишна възраст. А той е изграден от минимум 60% мазнини. След 6-тия месец обикновено бебетата вече не се кърмят или поне със сигурност се захранват с твърда храна, която изведнъж се оказва много по-бедна на мазнини и вода, отколкото кърмата, която досега са приемали.

Това е и една от причините да се получава запек в първите месеци от захранването. Обикновено, когато въведем необходимото количество рибено масло и течности, проблемът незабавно се решава. (По-сложно е в случаите, когато бебетата не са кърмени и са на адаптирано мляко, но и това има решение).

Освен това ненаситените мастни киселини имат противовъзпалително действие и играят важна роля в работата на имунната система. Затова и при алергии и непоносимости значително подобряват състоянието на бебетата и децата.

Мозъкът е основен орган на централната нервна система и когато има недостиг на мазнини, се получават симптоми, които наричат „синдром на хиперактивност и липса на внимание“ или пък  децата се заклеймяват като по-бавно развиващи се. Оказа се обаче, че когато започнат да консумират правилните мазнини и редуцират или изключат храните, съдържащи вредни мазнини, техните резултати в училище се подобряват, децата се успокояват и престават да си гризат ноктите.

И финално, какъв е отговорът на въпроса: Имат ли нужда децата от мазнини? – Да, имат нужда от правилния баланс на наситени и ненаситени мастни киселини и от здравословно и балансирано меню, изключващо вредните мазнини!

Ето какво ползвам аз за моята дъщеря, а и препоръчвам като превенция на децата и част от здравословното хранене:

Детски Омега 3 Портокал – рибено масло, което е с аромат на портокал и се харесва на децата

Лецитин – като за по-малките деца разрязваме капсулата и съдържанието ѝ смесваме с храната

Детски вкусни витамини – желирани бонбони с Вит. В, които имат вкус на портокал или лимон и чудесно се допълват с по-горните добавки, тъй като съдържат и мастно-разтворими витамини и имат успокояващо действие за нервната система.

Поздравявам всички родители, които се стараят да хранят децата си здравословно, а на тези, които възнамеряват тепърва да го направят – с удоволствие ще откликна, ако имате въпроси!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Твоят нутриционист!

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (онлайн) 
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (онлайн)

*Статията не е повод за диагноза и не замества консултацията с медицински специалист. Това е информация за целенасочени и осъзнати действия в здравословното хранене и начин на живот. 

Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 24 МАЙ 2017 ГОДИНА
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 23 МАЙ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.