Козунакът вече се е превърнал в постоянно присъствие на нашия пазар, а за домашно приготвяне се сещаме само около Великден. Вече все по-малко домакини владеят изкуството на добре бухналия козунак „на конци“. И макар че не ми попада в графата „здравословни рецепти“, заради идеята да възвърнем традицията и да приготвяме хляба си вкъщи, споделям тази рецепта, която за поредна година приготвяме у дома.

За предпочитане е да се снабдите с домашни, натурални или еко продукти, така изделието ще стане още по-пълноценно и наситено на вкус и аромат.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

 • 7 яйца (5 бр. за тестото и 2 бр. за намазване)
 • 1 кг. брашно (за всеки случай, подсигурете и допълнително 200-300 гр.)
 • 200 гр. кафява захар
 • 1 ч.ч. прясно мляко
 • 2-3 с.л. кисело мляко
 • 1 кубче био мая
 • 1 ч.л. бурбонска ванилия
 • 2-3 с.л. коняк
 • 125 гр. свинска мас от свободно пасящи животни
 • Настъргана кора от половин лимон
 • Орехи и захар (за декорация)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Затопляме леко маята с 1 с.л. захар, с разбитото кисело мляко и с 2-3 с.л. брашно, докато шупне.

Пресяваме брашното 3 пъти през сито в голяма купа. По средата правим кладенче, където поставяме разбитите 5 яйца, прясното мляко, захарта, лимонената кора, ванилията, коняка и предварително разтопената мас, като си оставяме малка част от нея. Добавяме и шупналата мая.

Объркваме с ръце внимателно, докато се получи тесто, което може добре да се меси. Поставяме тестото на плот или маса и месим добре с ръце, колкото може по-силно и по-дълго. Казват, че тестото трябва да се удари в масата 100 пъти, за да добие енергия. Ако лепне, мажем него или ръцете си с мас.

Когато е готово, поставяме го в голяма купа (може и същата, в която сме го забъркали първоначално). Завиваме добре с хартия за печене и найлони или кърпи и оставяме да втаса за 2-3 часа. За това време тестото става пухкаво, меко и обикновено изпъква над купата.

Тогава го разделяме на ивици и правим две плитки с по 4 или 6 ивици (това количество е точно 2 средно големи козунака). Оформените плитки прехвърляме в тави, където престояват още около 2 часа, за да втасат още. Когато се получат мехури (или пашкули, както казват някои), козунаците са готови за печене.

Включваме фурната за загрява на 150°С.

Намазваме ги с разбитите жълтъци от останалите 2 яйца. Нареждаме орехчета и поръсваме обилно със захар.

Слагаме ги един по един да се пекат за по около 40 мин. Така ще се получат златисти, добре бухнали, ароматни и много вкусни козунаци!

Наслаждавайте се на домашно приготвената храна, приятели! Споделяйте рецептите и нека върнем традициите да се храним у дома с много любов и в семейна хармония!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

 • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
 • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
 • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
 • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 17 АПРИЛ 2017 ГОДИНА
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 18 АПРИЛ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.