От хиляди години и незапомнени времена в Азия се практикуват древните методи за лечение, наречени акупресура и акупунктура. И до ден днешен има лечители и майстори, запознати  местоположението на акупресурните точки, но всеки от нас може да е научи как да ги стимулира,з а да облекчи по-леки или по-тежки болки и симптоми Така може да намалим значително употребата на обезболяващи и други синтетични лекарства. За разлика от класическите лекарства, болката при акупресура изчезва почти мигновено, а освен това обезболяването действа и трайно. От личен опит споделяме усвоеното от нашия екип, като в редица публикации ще разкрием точките за обезболяване на различни райони от тялото.

Преди да поговорим за акупресурата, нека ви предупредим, че тя не може да замести стандартните медицински процедури или лечение, ако има нужда от такова. Ако имате сериозно заболяване или нараняване, обърнете се към медицинско лице.

Как работи?

Според традиционната китайска медицина, човешкото тяло съхранява мощен поток от био-енергия, наричана „чи“, „ци“ или „ки“. Тази жизнена енергия се съхранява в преплетените и взаимосвързани канали наречени „ин“ и „ян“ или мъжко и женско, тъмно и светло, негативно позитивно, които са пропити и влияят на всичко, което ни заобикаля и което е вътре в нас. Чи тече през нашето тяло през т. нар. меридиани, повлиявайки функциите на всички органи. Когато ин и ян са в баланс, ние сме здрави. Когато потоците от енергия са задръстени или дисбалансирани, ние се разболяваме. Освен меридианите има и акупресурни точки, които представляват  „клапани“ за енергийните потоци. Стимулирането на тези точки може да облекчи болката и симптомите.

Акупресурата не може да се използва при следните случаи:

  • Като самостоятелно лечение при заболявания;
  • При сърдечно-съдови заболявания
  • Точно преди или 20 мин. след сериозно физическо натоварва, обилно хранене или плуване
  • Ако акупресурната точка се намира под бенка, брадавица, варикозна вена, охлузено място, синина, порязан място или друго нарушение по кожата
  • При бременност, особено след третия месец от бременността (с изключение на обезболяващите точки, при раждане и специално за бременността)

Акупресурата не е подходяща и като самостоятелно лечение при остри и хронични заболявания. При тези случаи тя може да се използва като допълнение към лечението или ако в момента нямате възможност за медицинска намеса.

Как да използваме акупресура?

За да се стимулира една акупресурна точка, трябва да се осъществи дълбоко проникващ натиск. Най-удобните начини са следните:

 

 

 

 

С върха на пръста        С кокачле                     С гумичката на молив

 Как да намерим точките?

Очаквайте в следващите публикации последователно представяне на всички точки. Тъй като това е естествен начин на самообезболяване всяка една точка може да бъде намерена чрез измерване на разстояние с помощта на части от тялото – пръсти, длани, лакти и т.н. Мястото, където сме измерили, че е точката е необходимо да попипаме добре, за да усетим къде има най-голяма чувствителност, натискайки с дълбоко и проникващо. Усещането може да е остро и болезнено или да се разпространява по определена линия в друга част или части на тялото. В началото е пробождащо, но бързо усещането се притъпява и започва да се разпространява в съответната посока. След известно стимулиране, точката може да остане болезнена за известно време, като при следващото прилагане на натиска (апр. на следващия ден) да бъде още по-чувствителна. Така ще бъде, докато не се реши проблемът изцяло.

Натиск, дишане и релаксация

Когато намерите мястото, натиснете в продължение на15-30 секунди. Повторете действието, като го приложите на огледалната страна на тялото. Би трябвало да почувствате мигновено облекчение. Може да усетите намаляване на напрежението, отпушване на синусите или изпотяване. Може да се засили перисталтиката и да изпуснете малко газове или да се оригнете. Понякога точките в противоположните части на тялото може да имат различен ефект. Ако симптомите се засилят, не използвайте отново съответната точка.

Ако първата точка не помага?

Ако първата предложена точка не помага, опитайте със следващата. Може да има повече от един начини да облекчите своите симптоми, например, когато става дума за бъбреци, може да опитате и точките за болка в кръста. Когато намерите точката, която ви помага, използвайте само нея. Ако облекчението е временно, можете да използвате отново същата точка. Понякога болката може да се завърне няколко пъти, като всеки път е по-слаба и накрая отшуми.

Намерете си спокойно място, седнете или легнете. Избягвайте силната музика, храна, алкохол или други стимуланти, докато прилагате акупресура.

Следете публикациите ни, за да научите всички точки за акупресура.

С много Любов от

~ ПОЗНАНИЕТО ~

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.