Физици от колежа Тринити, Дъблин, откриха нова форма на светлината, което се очаква да повлияе на цялостното ни разбиране за светлината.

Една от характеристиките на лъч светлина, която може да бъде измерена, е така наречената ъглова инерция. Досега се смяташе, че при всички видове светлина ъгловата инерция е множител на константата на Планк (физическата константа и най-малката възможна единица за пространство, която определя мащаба на квантовите ефекти).

Професор Пол Ийстъм от колежа в Дъблин демонстрира нова форма на светлината, при която ъгловата инерция на всеки фотон е едва половината от нормалната стойност.

„Интересуваме се как можем да променим поведението на светлината и как това може да е полезно. Най-вълнуващото от тези резултати е, че дори това фундаментално свойство на светлината, смятано от физиката за константа, може да бъде изменено.“ – казва Ийстъм.

Проучването се фокусира върху нанофотониката, което е поведението на светлината на нанометрично ниво. Лъч светлина се характеризира с цвят (дължината на вълната) и ъглова инерция (поляризация). Когато един лъч светлина се движи в права линия, той всъщност се върти около оста си по посоката на движение – нещо, което е характерно за всички електромагнитни вълни. Ако сте чували за поляризация, има се предвид посоката на тази ъглова инерция. Именно това свойство на светлината се използва в 3D киното, където светлината идваща от екрана е поляризирана различно за лявото и дясното око, а стъклата на очилата правят селекцията.

Otkriha-nova-forma-na-svetlinata-2

За да направят откритието, учените използват ефект, открит в същия институт преди почти 200 години. При експеримент с кристали тогава лъч светлина става празен цилиндър. Базирано на това, учените използват специално създадено устройство за да измерят ъгловата инерция. За първи път се измерват и вариациите, причинени от квантови ефекти. Експериментът отразява малка промяна – половината от константата на Планк при ъгловата инерция.

Теоретичните физици от 80-те години спекулират как квантовата механика работи при частици, които са свободни да се движат само в две от трите измерения. Откриват, че това би разкрило нови възможности, включително и частици с квантови номера, много по-малки от очакваното. Изглежда все пак светлината има с какво да ни изненада.

Откритието ще окаже влияние върху проучването на светлината, както и в области като оптичните комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.