За някои тя е мит, а за други – напълно реален факт. Имам клиенти, които казват: „Аз не познавам такова нещо като пролетна умора! Чувствам се енергично и имам енергия.“. Други ми споделят за изтощение, хронична умора, депресивни състояния и т.н.

Защо се получава така?

Нека първо изясним, че т. нар. „пролетна умора“ не е състояние на безсилие или лошо настроение. Терминът посочва един период на трансформация на тялото и нагаждане към новия сезон, в който най-често организмът изпитва потребност различен начин на хранене и живот или по-точно – потребност от прочистване.

След мразовитата Зима с по-къс ден и по-малко слънчева светлина, съответно по-малко серотонин, тялото и психиката ни вече копнеят за свежестта, която ни носи пролетния сезон, за живите и пълноценни храни, за да освежаване и пробуждане.

През Зимата има по-малко свежи плодове и зеленчуци, а преобладават по-лесните за съхранение – бобови, зърнени и меса, които са по-богати на протеини и мазнини, но и изискват повече термична преработка. Нормално е и да натрупаме малко повече килограми, за да се затопли тялото в студените месеци.

През Пролетта поникват първите свежи стръкове – богати на хлорофил и ензими, които са идеално средство за пречистване на организма. И точно това е решението на нашия проблем, наречен пролетна умора! Това е именно сезонът на Прочистването – на освобождаването от натрупаните мазнини, шлаки и токсини, на преразглеждането на нашето ежедневно меню, на изчистването и на натрупаните емоции и обръщане към Слънцето, светлината и положителното настроение.

Какво да правим?

Ако през Зимата сме консумирали повече топли, преработени, тежки и мазни храни, което е нормално, сега е моментът да направи пълна промяна. И цялата природа ни помага за това.

Ето и стъпките, как да избегнем пролетната умора.

 • Цялостно и качествено прочистване на организма, съчетано с пост, антипаразитна и детоксикационна програма. Коя е най-подходящата програма, прочетете тук: ВРЕМЕ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ. КАК ДА ГО НАПРАВИМ?
 • В менюто да преобладават зелените и зеленолистни храни – пресен лук и чесън, зелена салата, спанак, коприва, лапад, кълнове, синьо-зелени микроводорасли (Спирулина, Хлорела), свежи подправки като джоджен, магданоз, копър, самардала, левурда и др.
 • Прясно изцедени сокове – зеленчукови и плодови
 • Билкови чайове
 • Подходящи витамини и минерали – Витамин С, Витамин В комплекс, Калций и Магнезий
 • Жива вода с подходящи качества – мин. 2 л. на ден. Аз обичам и препоръчвам водата с коралови минерали Корал-Майн (източник на над 60 минерала в биологично усвоима форма)
 • Пълноценна закуска – най-подходящото време да си осигурим необходимите витамини и лесни за усвояване протеини. Моята любима е протеиновият шейк с колаген Daily Delicious Beauty Shake, който има уникалния вкус на разтопен сладолед и прави кожата сияйна и здрава.

Ключът към преборването на пролетната умора е именно в това да живеем в хармония с планетата Земя, със смяната на сезоните и да се вслушваме в потребностите на физическото ни тяло. Време е за Пролетно почистване – не само на домовете, но и на телата, умовете, сърцата и душата!

И на финала, каня ви нашия пролетен Семинар-Практикум ПРОБУЖДАНЕ на високо енергийното място Мадара, в приказната Вила Булгара Еко. Там, заедно, със специално разработения метод от екипа на ПОЗНАНИЕТО, ще се слеем с природата, ще пробудим сърцата си и ще се освободим от всичко натрупано. Прочетете какво включва ПРОБУЖДАНЕ: Семинар-Практикум 24-26.03.2017г.

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

 • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
 • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
 • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
 • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияЕНЕРГИЯТА НА ТРИЛИОН АТОМНИ БОМБИ ВЪВ ВСЕКИ КУБИЧЕН САНТИМЕТЪР ПРОСТРАНСТВО
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 8 МАРТ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.