Още от малки деца ни е внушавано, че източник на калций за нашия организъм са млякото и млечните продукти. Често мои клиенти ми споделят, че се хранят с повече млечни, заради костите си. За съжаление, съвременните млечни продукти са обработени по такъв начин, че е нарушен химичният им състав и веществата в тях, включително и калцият, не могат да бъдат усвоени. А вече всички знаем, че повечето хора не притежават ензимите, за да усвояват прясното мляко и то образува слуз в организма, която затормозява работата на червата и пречи на работата на имунната система. При все повече хора се открива и лактозна непоносимост, поради  което нямат възможност да консумират млечни продукти, дори и натурални.

А същевременно един възрастен човек има потребност средно то 1000 мг. калций на ден. Този минерал участва не само в строежа на костите, но и в работата на сърцето и нервната система. Благодарение на него става предаването на нервните импулси. Хора, които са подложени на стрес имат дори по-голяма нужда от калций и магнезий. Калцият участва и в репродуктивните процеси. Случвало ми се е при двойки, които не могат да заченат дете, проблемът да се реши само с  включване на биологично усвоим калций в менюто и на двамата родители.

Ето и кратък списък с източниците на калций, които не са млечни продукти:

Тъмно зеленолистни зеленчуци – спанак,  кейл, листата на ряпата и др. Една чаша от тях, леко задушени с кокосово масло или масло гхи, съдържа средно 250-300 мг. калций. За сравнение – една чаша мляко съдържа 250 мг. калций.

Сусамов тахан – съдържа почти 3 пъти повече калций от прясното мляко. Може да консумирате като междинно похапване (с мед или меласа, която също съдържа калций), да добавите към салата и ли да си приготвите вкусен хумус.

Семена чия – тези популярни напоследък семенца, съдържат същото количетво калций в една малка порция с кокосово мляко, колкото и в чаша краве мляко. Може да сложите в смути или да си приготвите пудинг от чия.

Бадеми – доста популярни и предпочитани по нашите ширини. Най-добре се усвояват предварително накиснати във вода с лимон, натурален оцет или суроватка. А бадемовото мляко е отлична алтернатива на прясното мляко.

Бобови – в една чаша се съдържат около 190 мг. калций. Само не прекалявайте с тях, понеже са и богати на въглехидрати. Включват – боб, леща, грах, нахут и др.

Сушени смокини – кой да предположи, че в нещо толкова любимо и вкусно се съдържа и усвоим калций. Освен това са с нисък гликемичен индекс и можем да задоволим с тях апетита си към сладко с чиста съвест.

Коралови минерали – освен, че са органичен източник на калций, кораловите минерали имат способността да правят водата леко алкална, да я насищат с отрицателни йони и да я правят по-усвоима. Едно пакетче коралови минерали, поставено в 1.5 л. вода осигурява необходимия минимум минерали и вода за деня. А българския пазар те се предлагат под търговската марка Корал-Майн.

Бъдете здрави, мили приятели, бъдете информирани и винаги заредени с енергия!

*В статията съм предоставила линк към официалния сайт на Корал Клуб, където можете да ползвате 20% от всички продукти, включително и Корал-Майн, след като се регистрирате. Можете да го направите и от този линк.

Ако имате още въпроси, свържете се с мен!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
  • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
  • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 10 АПРИЛ 2017 ГОДИНА
Следваща статияРЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ – НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ!
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.