САТУРН ПРОМЕНЯ СВОЯ ЦВЯТ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗАЩО

0
5945

Точно, когато си помислиш, че нашата планета е преминала през достатъчно дни на „Страшния съд“, Сатурн решава да промени своите цветове специално за нас. По-точно Северният полюс на Сатурн — шестоъгълен вихър, за който Гизмодо твърди, че може да погълне нашата планета. И докато никой не знае как точно Северният полюс на Сатурн се озова в това състояние, учените проследяват промяната в неговото оцветяване благодарение на Cassini Imaging Team, совалка която обикаля планетата от 2004.

Според изображения, които са предоставени от Cassini, шестоъгълното поле е било синьо по-рано – през 2012 г.; от тогава то постепенно се е променяло към ярко златисто. На база изображенията, изпратени от Cassini Imaging Team миналата седмица, учените предполагат, че акумулирани мъгляви частици може да проблясват и да образуват тази потресаваща промяна. И докато изглежда странно такъв голям участък от една планета да си сменя цвета така рязко, имало е период между 1995 и 2009, когато Северният полюс на Сатурн е бил напълно тъмен. Според учените това е резултат от намаляващи фотохимични реакции (напр., по-малко светлина е достигала до планетата и не е имало реакция с атмосферните молекули).

Сега, след като Северният полюс се обръща към Слънцето, все по-големи количества светлина стартират повече фотохимични реакции и в резултат произвеждат повече ярко-златисти мъглявини. Това е становището на NASA от петък:

“Счита се, че промяната на цвета е част смяната на сезоните на Сатурн. По-точно промяната от синкав цвят към по-златист оттенък може да се дължи на повишено провеждане на фотохимични реакции в атмосферата, тъй като Северният полюс ще достигне лятно слънцестоене през май 2017.”Северен полюс Сатурн

Колкото и тревожно да изглеждат тези промени от нашата миниатюрна гледна точка, може би ние просто получаваме малко по-ясна представа за сезоните на Сатурн — нещо, което ще отнеме десетилетия, а може би дори и векове, за да бъде разгадано напълно. Междувременно, може да признаем Сатурн като най-големия „пръстен на настроението“ в нашата Слънчева система.

Всички изображения са от НАСА.

Save

Save

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.