САТУРН ПРОМЕНЯ СВОЯ ЦВЯТ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗАЩО

0
4922

Точно, когато си помислиш, че нашата планета е преминала през достатъчно дни на „Страшния съд“, Сатурн решава да промени своите цветове специално за нас. По-точно Северният полюс на Сатурн — шестоъгълен вихър, за който Гизмодо твърди, че може да погълне нашата планета. И докато никой не знае как точно Северният полюс на Сатурн се озова в това състояние, учените проследяват промяната в неговото оцветяване благодарение на Cassini Imaging Team, совалка която обикаля планетата от 2004.

Според изображения, които са предоставени от Cassini, шестоъгълното поле е било синьо по-рано – през 2012 г.; от тогава то постепенно се е променяло към ярко златисто. На база изображенията, изпратени от Cassini Imaging Team миналата седмица, учените предполагат, че акумулирани мъгляви частици може да проблясват и да образуват тази потресаваща промяна. И докато изглежда странно такъв голям участък от една планета да си сменя цвета така рязко, имало е период между 1995 и 2009, когато Северният полюс на Сатурн е бил напълно тъмен. Според учените това е резултат от намаляващи фотохимични реакции (напр., по-малко светлина е достигала до планетата и не е имало реакция с атмосферните молекули).

Сега, след като Северният полюс се обръща към Слънцето, все по-големи количества светлина стартират повече фотохимични реакции и в резултат произвеждат повече ярко-златисти мъглявини. Това е становището на NASA от петък:

“Счита се, че промяната на цвета е част смяната на сезоните на Сатурн. По-точно промяната от синкав цвят към по-златист оттенък може да се дължи на повишено провеждане на фотохимични реакции в атмосферата, тъй като Северният полюс ще достигне лятно слънцестоене през май 2017.”Северен полюс Сатурн

Колкото и тревожно да изглеждат тези промени от нашата миниатюрна гледна точка, може би ние просто получаваме малко по-ясна представа за сезоните на Сатурн — нещо, което ще отнеме десетилетия, а може би дори и векове, за да бъде разгадано напълно. Междувременно, може да признаем Сатурн като най-големия „пръстен на настроението“ в нашата Слънчева система.

Всички изображения са от НАСА.

Save

Save

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here