Вече все повече родители се ориентират към здравословното хранене за техните деца, но изглежда, че все още те са малцинство или поне не са достатъчни, за да се обърне тенденцията. В края на 2016г. влязоха в сила нови изисквания относно храната, която се предлага на децата, но по всичко личи, че тя е далече от здравословното.

Лично познавам и директори на училища, които имат желанието да въведат истинско здравословно хранене за децата, но не срещат подкрепата на родителите, които отказват да плащат малко повече за здравословна храна, а още повече да дават пример на децата си и да ги ограничават от вредни храни.

Да видим първо с какво се хранят децата?

Проучване на Евро Ток България показва, че:

„Според националното проучване, обхванало около 4400 деца, само половината от тях консумират ежедневно плодове, зеленчуци, мляко и млечни продвукти.  Пълнозърнестият хляб не присъства трайно на трапезата и 57% от децата го консумират веднъж седмично или още по-рядко.  41% от тях ядат риба по-рядко от веднъж седмично, а 17,6% – по-рядко от веднъж месечно.

За сметка на това в ежедневното им меню трайно присъстват храни, богати на енергия, мазнини и сол: 28% от децата поне веднъж и повече дневно поглъщат пържени картофи и чипс, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, както и безалкохолни напитки, които съдържат захар.“

От къде децата получават толкова много захар?

За съжаление, захар се съдържа не само в безалкохолните, сладкишите, близалките и другите сладкарски изделия, които някои родители използват, за да си осигурят няколко минути спокойствие, подкупвайки или отвличайки с тях вниманието на децата си.

Оказва се, че високо количество захар се съдържа и в менютата в детските градини, яслите и училищата, а по мое проучване – и в детските кухни. Ежедневното меню съдържа продукти като: макарони, бяло брашно, нишесте, кремове, боза, паста, бисквити и др. Във всяко едно ястие (закуска, обед или следобедна закуска) се съдържа голямо количество прости въглехидрати, които се превръщат в захар.

За мен тревожен е и фактът, че за много майки е по-удобно да ползват детска кухня, за да не се налага да готвят в малки количества специално за децата си. Но те не се замислят, че всъщност предоставят на най-любимите си същества условия за развитие на:

  • диабет тип 2
  • наднормено тегло
  • занижен имунитет
  • нездрави зъби и др., които се свързват с непълноценното хранене и с недостига на витамини, минерали, ненаситени мастни киселини, протеини и други ценни вещества.

Още един интересен факт, отново проучване, но на Училище за бременни мами, чиято организаторка си поставя за цел да води статистика за менюто на бременните, които посещават курса ѝ. Оказва се, че бременната за закуска яде тестено изделие, за обяд – паста, за вечеря – пица. Отново високо съдържание на захар и почти изцяло липса на ценни нутриенти. А възпитанието на вкусовите предпочитания и хранителни навици на детето започва още от утробата – развивайки своите вкусови луковици, то получава усещане за вкуса на храната, според това, което консумира майката. Тези навици продължават да се изграждат по време на кърменето и захранването. И ето тук е отговорността ни като родители.

За да се хранят децата ни здравословно, е необходимо да се обединят примерът и възпитанието на родителите, от една страна и институциите, променяйки рецептурниците, изискванията и контрола – от друга.

За целта е необходимо да говорим повече за желанието си да се случи тази промяна, да споделяме информация и да изискваме!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Твоят нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (онлайн)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (онлайн)
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 24 АПРИЛ 2017 ГОДИНА
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 25 АПРИЛ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.