Нашата кожа се състои от няколко слоя, най-повърхностният от които е съставен от мъртви рогови клетки. Те дори не са на един пласт, а на няколко и функцията им е изцяло защитна. Т.е. тези мъртви клетки са нашата защита от външни влияния и не допускат нищо да проникне в нас през кожата.

А какво правим обикновено, когато имаме кожен проблем? Мажем кожата. А допускат ли роговите клетки мазилата да навлязат? Не. Ето защо нито един крем или мазило не може да излекува нашата кожа. Може само да замаже проблема.

Кожата представлява една мембрана, но тази мембрана пропуска само отвътре навън. Именно в тази посока трябва да се провежда и нейното лечение. Кожата е орган на отделителната система и като такъв, тя е нашата спасителка, когато останалите отделителни органи (бъбреци, черен дроб и черва) се претоварят и не могат да изпълняват своите функции. Тогава кожата ни спасява от натравяне, отделяйки токсините чрез своите пори.

През повърхностния слой на кожата могат да проникнат само някои витамини, вода и ненаситени мастни киселини, но и те не могат да достигнат надълбоко. Проникването става, когато порите се отворят след горещ душ или парна баня. Затова и чрез повърхностни процедури не можем от остарялата кожа да направим млада. Процесът на подмладяване и регенерация отново трябва да бъде отвътре-навън. Т.е. да нахраним кожата, не мажейки я, приемайки вътрешно това, което искаме да ѝ дадем.

Кои са причините за кожните проблеми?

  • Дехидратация – когато не пием достатъчно и правилна вода, нашият организъм се дехидратира. Когато приемаме някакви течности, те се разпределят по жизнено важните органи и така кожата, буквално и преносно, остава в периферията – за нея вода не стига, ако не сме напоили достатъчно цялото тяло.
  • UV лъчи – модерно е да имаме „красив“ шоколадов загар. Но какво се случва, когато излагаме кожата си по цял ден на слънце или я подлагаме на процедури в солариум? Нейната функция е да ни защитава именно от тези лъчи и тя всячески се стреми да го направи. А ние я облъчваме все повече и повече.
  • Неправилно хранене – преработените, консервирани храни, полу-фабрикати, храни, съдържащи консерванти, подобрители, оцветители, алкохол, пържено и хидрогенизирани мазнини, тежки метали, медикаменти и всички други отрови, които приемаме чрез храната и напитките, затормозяват отделителната система, а оттам и кожата.
  • Вируси, бактерии, паразити и други патогенни организми – но отново вътрешно! Понякога може да се случи да се намажем с антибактериално кремче или друго подобно средство, но отново няма да премахнем причината, понеже инвазията е вътрешна. Имам личен опит по този въпрос и дълго време се мъчих с едно много грозно акне, докато не взех антипаразитни мерки. Вижте личната ми история, споделена в статията „Как свалих килограми и изчистих лицето си…“
  • Липса на движение – човешкото тяло е устроено така, че за да функционира правилно, то трябва да се движи. Движейки се, ние стимулираме кожата да отделя чрез потта натрупаните токсини и хормони (напр. адреналин). Това става чрез потните жлези, а вече сами се досещате, какво става, когато ги запушим с дезодоранти против изпотяване, траещи 24-48 или дори 72 часа…
  • Психология – както за всеки друг здравословен проблем, зад кожните проблеми също стоят психо-емоционални причини. Кожата е нашата защита, а също така и лицето, което показваме пред другите. Ако имаме проблем с кожата, това означава, че твърде голямо значение отдаваме на това, как ни възприемат другите. Означава и че не показваме истинското си лице – дали, за да се впишем, дали за да им угодим, дали от срам, чувствителност или друга причина – при всеки това е индивидуално.

За да решим трайно проблемите със своята кожа, е необходимо да отстраним всяка една възможна причина. А как да го направим – очаквайте в следващата ми публикация!

Нека Пролетта бъде красива, вдъхновяваща и нежна. Точно такава нека бъде и нашата кожа!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: helen.terzieva@gmail.com

  • индивидуални консултации (вкл. и по скайп)
  • изготвяне на Индивидуални програми за хранене и начин на живот, базирани на специално разработени тестове (вкл. и онлайн)
  • сканиране с квантов анализатор (био-скенер)
  • измерване с аналитична везна Танита
Предишна статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 14 МАРТ 2017 ГОДИНА
Следваща статияАСТРОЛОГИЧНА ДНЕВНА ПРОГНОЗА ЗА 15 МАРТ 2017 ГОДИНА
Елена Терзиева е нутриционист, съосновател на НПО "Сдружение на Нутриционистите в България". Започва пътя си в сферата на здравето като един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. С дейностите, които развива, Елена има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. През годините тя е реализирала това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет , медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности. Като завършек на своята дейност става съосновател на Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, който оказва трайно и дълбоко влияние върху развитието на хората в здравословен, социален, психо-емоционален и духовен план. Елена Терзиева първоначално е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да ги обучава как да се грижат за своето здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда множество лекции и беседи, в които споделя своите знания и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. В последствие се обучава за Холистичен Нутриционист в Canadian School of Natural Nutrition. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия, които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Като социолог и нутриционист, в своята практика Елена установява неразривната зависимост между здравословното състояние и сложните социални отношения между хората, затова вплита в своите програми не само знания за здравословния живот, но и практически методи за изграждане на правилни и хармонични взаимоотношения. „Вече не е тайна, че болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, хармонични социални отношения, медитация и релаксация, помагат на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само, за да се чувства по-здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“ Пише за www.poznanieto.com, www.elenaterzieva.com, www.spisanie8.bg, www.betty.bg, www.ecoegg.bg и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.