Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния свят в неговата цялостност и даденост, с течение на времето хората започват да търсят обяснение на всичко съществуващо, като го фрагментират и се опитват да разберат елементите, структурата и начина му на действие. Крайната цел на всичко това обикновено е да се стигне до възможността човек сам да може да владее и управлява всичко. Но най-интересното е, че все повече научни открития просто потвърждават по детайлен начин недетайлните вярвания на хората от древността и така сякаш човечеството прави един кръг, при който се завръща към точката, от която е тръгнало.

Немного отдавна е направено поредното откритие, свързано със светлината – един от най-невероятните феномени, който в цялата човешка история е бил признаван за божествен, необясним.
За първи път учените успяват да заснемат как искра от светлина се запалва в самия момент, когато сперматозоидът прави контакт с яйцеклетката.
Този феномен е наблюдаван при животни, но досега никой не беше успял да заснеме искрата при човешко зачеване. А най-впечатляващото е, че някои яйцеклетки блясват по-силно от други, което е директен показател за способността им да се развият в здрав зародиш.
През 2011 г. изследователски екип от Северозападния университет открива, че искри от цинк избухват в момента на зачеване при мишки. Опитите това да бъде заснето отнемат няколко години и успяват през 2014 г., когато е филмирано как милиарди атоми цинк се освобождават в момента на контакт на сперматозоида и яйцеклетката.
Използвайки нов флуоресцентен сензор, който може да проследи движенията на цинка в живите клетки, същият екип открива в клетката около 8000 хранилища на цинк, всяко от които съдържа около 1 милион атома цинк, готови за избухване. Миниатюрните „фоейерверки“ продължават около 2 часа след оплождането.
Най-после този феномен е заснет и при оплождане на човешка яйцеклетка. Това откритие е много важно не само като регистрация на открит факт, но и защото може да даде неинвазивен и ясно видим начин да се прецени здравето на яйцеклетката. В момента при ин-витро оплождане около 50 процента от оплодените яйцеклетки по неизвестни причини не се развиват до бременност.
Защо цинкът е толкова специален? Този минерал играе жизненоважна роля в „решението“ на яйцеклетката да прерасне в зародиш – колкото повече цинк е освободен, толкова по-силна е искрата, което пък е знак за по-жизнеспособна яйцеклетка. Това ще даде възможност на лекарите предварително да подбират по-годните за оплождане яйцеклетки и ще спести много неуспешни опити и разочарования.
И най-важното – това, което в момента учените успяват да заснемат и изучат, всъщност от древността е известно на хората, които до такава степен са осъзнавали важността на Светлината, че в почти всички народи тя е синоним на Бога, на божественото. Светлината участва във всеки жизнен процес и неслучайно дори зачеването на човека става чрез “божествена искра”.Както казва немският физик Вернер Хайсенберг: “Първата глътка от чашата на естествените науки прави човека атеист, на дъното обаче го чака Бог.”

1 КОМЕНТАР

  1. Наистина изключително!!??Науката, която отрича Бог, все пак трябва да признае събития, неподвластни на нейните възможности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.